Bestel nu, mijn nieuwe 7-daags (postpartum) weekmenu!

Het belang van (zelf)zorg tijdens de kraamperiode

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 16:45

 

 

En dan is dat moment eindelijk daar. Na maanden afwachten en fantaseren over jullie kindje, ligt hij of zij dan eindelijk op je borst. Het allermooiste en meest bijzondere wat er is, maar het kan je ook behoorlijk kwetsbaar, emotioneel en onzeker maken. De bevalling heeft je, zacht uitgedrukt, een hele hoop energie gekost. Maar zonder daar van bij gekomen te zijn, moet je er voor zorgen dat je lichamelijk herstelt en je weg vindt als nieuwe moeder.

 

Je lichaam is verandert en ondertussen zijn alle nieuwe taken, moeilijkheden en gevoelens die bij het moederschap komen kijken erg wennen. Zo sta je na een geboorte ontzettend ‘open’ en komt alles tien keer zo hard binnen. De melkproductie komt langzaam op gang (of neemt juist af als je geen borstvoeding geeft) en proberen je hormonen weer hun balans te vinden. En dit alles terwijl jij iets aan het leren bent, wat je in het geval van een eerste, nog nooit gedaan hebt. Het is dan ook niet zo gek dat je je misschien niet op die roze wolk bevindt of dat je gewoon helemaal kapot bent. 

 

Gun jezelf dus de tijd om te wennen en helen na de geboorte. Hier hebben zowel jij als je gezin voor altijd profijt van. Vanuit Ayurveda zeggen ze niet voor niks dat de eerste 42 dagen na de geboorte cruciaal zijn voor de komende 42 jaar.

 

Het is belangrijk dat de moeder en de baby zich terug kunnen trekken zodat ze beiden rustig genezen en hechten, zonder dat de mama zich zorgen hoeft te maken over hoe snel ze weer aan het werk kan, huishoudelijke klusjes moet doen of hoe ze het extra gewicht kan verliezen van de zwangerschap. Dit wordt in de Nederlandse cultuur vaak als de norm beschouwd. We vinden het vooral knap als een moeder zelf alles weer doet en het hele gezin draaiende houdt. Om over het ‘perfecte’ lichaam nog maar te zwijgen.

 

Terwijl je lichaam juist die tijd hard nodig heeft om te kunnen herstellen. Door zo veel mogelijk in bed te liggen kan de baarmoeder namelijk sneller terugkeren naar de normale grootte en worden veel postpartum bloedingen vermeden. Daarnaast produceer je als goed uitgeruste moeder ook vollere en betere melk voor je baby. Én, niet geheel onbelangrijk; de hechting met jouw kindje is heel waardevol in deze periode. Niet alleen jij, maar ook je kindje is aan het genezen en bijkomen van de geboorte. Zo veel mogelijk huid op huid contact heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen voor jullie beiden.

 

"Vanuit Ayurveda zeggen ze niet voor niks dat de eerste 42 dagen na de geboorte cruciaal zijn voor de komende 42 jaar.”

 

Het zorgt onder andere voor rust, reguleert de lichaamstemperatuur, heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling en is ontzettend goed voor jullie band! Mocht dit om welke reden dan ook niet lukken, dan kan je partner jullie kindje ook op zijn/haar borst nemen. En onthoud dat jij zelf deze tijd met je kleintje altijd nog kunt inhalen, dus maak je daar alsjeblieft niet te druk over. Wees vooral heel lief voor je zelf, je doet je best!

 

Maar ook als je denkt dat je je prima voelt of geen zware bevalling gehad hebt is het essentieel om aan jezelf te blijven denken. Er komt veel adrenaline vrij tijdens de geboorte met als doel dat je alles kunt geven tijdens de persfase. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je baby, die dit hormoon via de navelstreng naar binnen krijgt, na de bevalling alert en helder is. Dit geeft je het idee dat je veel aan kan maar hierdoor zal je ook sneller over je grens heen gaan. Pak dus waar mogelijk je rust. Je hebt net niet alleen een baby ter wereld gebracht maar ook 9 maanden bij je gedragen. Het is geen overbodige luxe om daar even bij stil te staan en goed voor jezelf te (laten) zorgen.

 

Wil je nog meer informatie over hoe je goed voor jezelf kunt (laten) zorgen in de kraamtijd? Bestel dan hier mijn boek; De kracht van postpartum voeding en selfcare.

 

Of bekijk de replay van de webinar 'voeding & suppletie rondom de zwangerschap' en/of de masterclass 'Postpartum maaltijden preppen' waarin ik en Lavinia Frantzen je alles vertellen over wat voeding voor je herstel kan betekenen, welke supplementen je zullen ondersteunen in deze periode en helpen we je met het voorbereiden en preppen van jouw postpartum periode én gerechten!

 

Liefs, 

 

Wietske

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.